Speellijst

 Beeld & geluid:

thumb
close

Grieg String Quartet in G minor (fragment)
thumb
close

Making of the CD Shostakovich Weinberg
thumb
close

Making of the CD Britten
thumb
close

Aharonian Violin Concerto No 2 with Sergey Khachatryan (first movement)

Amsterdam Sinfonietta
http://www.sinfonietta.nl/

Amsterdam Sinfonietta is al 25 jaar het enige professionele strijkorkest in Nederland en treedt op over de hele wereld. Het ensemble werd in 1988 opgericht met Lev Markiz als eerste artistiek leider. Het ensemble dat uit 22 strijkers bestaat, wordt sinds 2003 geleid door violiste en artistiek leider Candida Thompson. Daarmee onderscheidt Amsterdam Sinfonietta zich van gangbare orkesten. Zonder dirigent spelen vergt een grote inzet en betrokkenheid van alle musici. In het orkest zitten dan ook musici die spelen op solistenniveau.

In de afgelopen jaren maakte Amsterdam Sinfonietta tournees door Europa, China, Amerika en Australië. Het trad op in concertzalen als Barbican Hall in Londen, Cité de la Musique in Parijs, National Centre of Performing Arts in Beijing en Konzerthaus in Berlijn. Het repertoire omvat uiteenlopende muzikale stijlen, van barok tot hedendaags. Naast de uitvoeringen van bekend repertoire breekt het orkest ook een lans voor onbekend gebleven of nieuw repertoire. Zo speelde Amsterdam Sinfonietta recentelijk premières van Peter-Jan Wagemans, Michel van der Aa, Tigran Mansurian en Peteris Vasks.

Kenmerkend voor Amsterdam Sinfonietta is de innovatieve programmering; regelmatig brengt het orkest, naast het gevestigde strijkersrepertoire, originele en spannende combinaties van muziekwerken, gaat het onverwachte samenwerkingen aan of voert grensverleggende concepten uit, met onder andere videokunst, dans en theater. Amsterdam Sinfonietta werkte samen met gerenommeerde musici zoals Sergei Khachatryan, Barbara Hannigan, Sol Gabetta, David Fray, Janine Jansen, Dejan Lazic, Isabelle van Keulen, Jean-Guihen Queyras, Isabelle Faust, Patricia Kopatchinskaja, Jasper de Waal, Alexander Melnikov, Christianne Stotijn, Bobby McFerrin en Wende Snijders.

Met de educatieve voorstelling ‘KleuterSinfonietta’ bereikt Amsterdam Sinfonietta jaarlijks duizenden kinderen in Nederland. Daarnaast organiseert het orkest de ‘Sinfonietta Strijkersdagen’ waarin jonge strijkers deelnemen aan workshops en in speciaal geformeerde strijkorkesten optreden voor publiek.

Met Candida Thompson heeft Amsterdam Sinfonietta sinds 2004 een reeks cd’s uitgebracht in samenwerking met het kwaliteitslabel Channel Classics, waaronder ‘The Bohemian Album’ (2009), ‘Brahms Schönberg’ (2011) en ‘The Mahler Album’ (2012). Als aftrap van het Brittenjaar 2013 is een cd met werk van deze Engelse componist uitgebracht. In september 2013 verscheen de nieuwste cd met werk van Sjostakovitsj en Weinberg. Voor het huidige en het komende seizoen zijn tournees in Europa, Rusland en Turkije gepland met topsolisten als Thomas Hampson, Sol Gabetta, Patricia Kopatchinskaja, Nino Gvetadze en Martin Fröst.

lees meer

Twitter:

Volg ons op: