Blijf op de hoogte van Calefax Rietkwintet door je in te schrijven voor de nieuwsbrief.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Speellijst

 Beeld & geluid:

thumb
close

‘A portrait for Calefax in 3 mins’
thumb
close

‘Trailer Villa Goldberg, Bach Goldberg Variaties’
thumb
close

‘Clip Conlon Nancarrow, Studies for Pianoplayer no 18’
thumb
close

‘Calefax in India with Far East Revisited-project’
thumb
close

‘Calefax at Wigmore Hall, BBC3 portrait’
thumb
close

'Calefax op TEDx Amsterdam'
thumb
close

'Calefax in Wigmore Hall'
thumb
close

'Calefax with Jean-Yves Thibaudet at Prinsengrachtconcert'
thumb
close

'Calefax Family Performance The Music Factory'

Calefax Rietkwintet
http://www.calefax.nl/

Vijf gepassioneerde blazers.
Virtuoze spelers en briljante arrangeurs. De uitvinders van een heel nieuw genre: het rietkwintet. Een inspiratiebron voor de nieuwe generatie rietblazers die wereldwijd in hun voetsporen treedt. Een klassiek ensemble met een popmentaliteit.
Dat is Calefax.

“Calefax - five extremely gifted Dutch gents who almost made the reed quintet seem the best musical format on the planet.”
– The Times –

Repertoire
Het repertoire van Calefax omvat vele eeuwen muziek. Klassieke kamermuziek blazen zij nieuw leven in door het zelf te arrangeren voor hun eigen unieke rietkwintetbezetting: hobo, klarinet, saxofoon, basklarinet en fagot. Daarnaast zijn er intussen zo’n honderd nieuwe werken voor Calefax geschreven door componisten van over de hele wereld. Diverse reizen en samenwerkingen met collega-musici zorgen ook voor invloeden uit de wereldmuziek, jazz en improvisatie.

Pioniers
Onder de naam Calefax Edition geeft de groep bladmuziek uit van de eigen arrangementen voor rietkwintet, waarmee ze een pioniersrol vervullen en dit nieuwe genre op de kaart zetten.
Over de hele wereld ontstaan rietkwintetten in navolging van Calefax, van Argentinië tot Nieuw-Zeeland en van de Verenigde Staten tot Europa. Met masterclasses en workshops aan conservatoria en universiteiten draagt Calefax zijn specifieke werkwijze en muzikale ervaring over op nieuwe generaties.
Zo fungeert de groep als inspirerend laboratorium voor musici en componisten.
Deze rol vervult Calefax ook bij het jaarlijkse PAN-festival. Een muziekfeest met de Calefax-musici als gastheer en uitvoerenden. De avond staat garant voor een bonte verzameling muzikale avonturen, verrassende uitstapjes naar andere kunstdisciplines en een compositiewedstrijd.

Samenwerkingen
Calefax is ook voor collega-musici en kunstenaars uit andere disciplines een inspirerend ensemble. In projecten waarbij Calefax een samenwerking aan gaat, zoeken zij naar verrassend repertoire en vernieuwende presentaties.
Ze werkten onder andere samen met pianisten Jean-Yves Thibeaudet, Ivo Janssen en Michiel Braam, mezzo-sopranen Cora Burggraaf en Christianne Stotijn, alt Helena Rasker en sopraan Lenneke Ruiten, jazzzangeressen Denise Jannah en Astrid Seriese, trombonist Christian Lindberg, Tony Overwater Trio, Cappella Amsterdam, Danelkwartet, Zapp String Quartet, trompettisten Eric Vloeimans en Marco Blaauw, slagwerker Arnold Marinissen, de Syrische klarinettist Kinan Azmeh, de Libanese violist Claude Chalhoub, choreografe Sanne van der Put en animator Wouter van Reek.
Ook is Calefax te horen in de soundtrack van de film De nieuwe wildernis die op 26 september 2013 in première gaat.


CD’s
Voor het gerenommeerde Duitse platenlabel MDG én op het eigen label RIOJA Records heeft Calefax inmiddels 17 cd’s uitgebracht. Deze zijn zonder uitzondering door de internationale pers met veel gejuich ontvangen.
De meest recente CD, de langverwachte CD/DVD van J.S. Bach’s Goldbergvariaties, is zowel in de Volkskrant als in de Telegraaf met vijf sterren beloond.

“De manier waarop de vijf rietblazers van Calefax muziek zonder een spoor van wrijving voorzien van een nieuw jasje, maakt altijd weer even sprakeloos…”
– Volkskrant, Frits van der Waa –

“Niet te geloven’ … ’ Vrijwel alles wat Calefax onder handen neemt, verandert in goud.”
– De Telegraaf, Thiemo Wind -

Begin 2014 verschijnt er een nieuwe Calefax-CD bij Challenge Records.
Calefax verleidt jazz-trompettist Eric Vloeimans om zich op Calefaxterrein te begeven, en Vloeimans neemt de groep mee in de wereld van jazz en improvisatie. Onder de noemer On de Spot is dit project al een aantal keer in concertzalen te horen geweest, en zullen er meer concerten volgen.

Prijzen
Calefax won diverse grote Nederlandse muziekprijzen, waaronder de Philip Morris Kunstprijs in 1997, de Kersjes van de Groenekan Prijs in 2001 en de VSCD-prijs Klassieke Muziek in 2005. In 2012 werd Calefax ook bekroond met de Duitse Junge Ohren Preis voor de muzikale familievoorstelling De Muziekfabriek, in co-productie met Oorkaan.

Reizen
Regelmatig is Calefax op tournee in binnen- en buitenland. Concertreizen brachten de groep onder andere in Rusland, China, India, Turkije, Japan, Zuid-Afrika en de VS op toppodia zoals Wigmore Hall, Het Concertgebouw en The Frick Collection.
In januari 2013 had Calefax de eer om Koningin Beatrix te begeleiden op haar staatsbezoeken aan Brunei en Singapore.

lees meer

Liefhebbers van Calefax Rietkwintet houden ook van:

Twitter:

Volg ons op: