Blijf op de hoogte van Cappella Amsterdam door je in te schrijven voor de nieuwsbrief.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Speellijst

 Beeld & geluid:

thumb
close

Reacties publiek
thumb
close

Cappella Amsterdam
http://www.cappellaamsterdam.nl/

Met een rijkdom aan stemkleuren bereikt het kamerkoor Cappella Amsterdam zijn specifieke homogene klank. Sinds 1990 staat het koor onder artistieke leiding van chef-dirigent Daniel Reuss.

Al vanaf de oprichting in 1970 door Jan Boeke vormt de liefde voor de muziek de leidraad voor Cappella Amsterdam. Om elke compositie te laten spreken heeft het koor zich op zowel op moderne alsook op oude, authentieke zangtechnieken toegelegd. De nadruk in het repertoire ligt op die twee uitersten: oude meesters en moderne muziek.

Speciale aandacht schenkt het koor aan werken van Nederlandse componisten, variërend van Sweelinck tot Louis Andriessen en Ton de Leeuw. Componisten als Robert Heppener en Jan van Vlijmen hebben diverse werken speciaal voor Cappella Amsterdam gecomponeerd.

Samenwerking
Cappella Amsterdam zoekt samenwerking met uiteenlopende gezelschappen, ook uit andere disciplines. Zo levert het koor bijdragen aan operaproducties, zoals in 2011 aan Sonntag aus Licht van Karlheinz Stockhausen met de Opera van Keulen, en Dionysos van Wolfgang Rihm tijdens het Holland Festival van 2010. Naast samenwerking met Nederlandse topensembles en -orkesten, zoals het Orkest van de Achttiende Eeuw, het Koninklijk Concertgebouworkest, het Rotterdams Philharmonisch Orkest en Asko|Schönberg, werkt het koor met de fine fleur van internationale gezelschappen, zoals de Akademie für Alte Musik Berlin, het RIAS Kammerchor, musikFabrik, Il Gardellino en het Ests Philharmonisch Kamerkoor. Om kennis, repertoire en ervaring te delen, werd Cappella Amsterdam mede-initiator van Tenso, het Europees netwerk van professionele kamerkoren.

Bij harmonia mundi verschijnen jaarlijks de cd’s van Cappella Amsterdam. In 2010 verscheen een opname van Golgotha van Frank Martin, in datzelfde jaar genomineerd voor een Grammy. De meest recent verschenen cd, met koorwerken van Leos Janácek (januari 2012), is internationaal zeer goed ontvangen en heeft de Edison Klassiek 2013 gewonnen.

Cappella Amsterdam ontving in 2009 de VSCD Klassieke Muziekprijs voor meest indrukwekkende prestatie van een klein (kamermuziek)ensemble.In 2010 werd het koor genomineerd voor de Amsterdamprijs voor de Kunst en de Edison Klassiek Luister Publieksprijs.

lees meer

Twitter:

Volg ons op: