Blijf op de hoogte van Cappella Pratensis door je in te schrijven voor de nieuwsbrief.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Speellijst

 Beeld & geluid:

thumb
close

thumb
close

Cappella Pratensis
www.cappellapratensis.nl

Het uit Nederland afkomstige vocale ensemble Cappella Pratensis - vertaald ‘Cappella des prés’ - is een voorvechter van de muziek van Josquin Desprez en andere polyfonisten uit de 15de en 16de eeuw. Het ensemble combineert historische uitvoeringspraktijk met eigenzinnige programma’s en originele interpretaties gebaseerd op wetenschappelijk bronnenonderzoek en artistieke uitgangspunten. Zoals in de tijd van Josquin gebruikelijk was, staan de zangers van Cappella Pratensis rond een centrale muziekstandaard. Er wordt gezongen uit facsimile-uitgaven van originele koorboeken, waarin de muziek is opgetekend in mensurale notatie. Deze aanpak, samen met aandacht voor de linguïstische oorsprong van de composities en voor het modale systeem waarop ze gebaseerd zijn, biedt een uniek perspectief op het repertoire. In 1987 werd het ensemble opgericht en werd de status gevestigd door de eerste artistiek leider Rebecca Stewart. Cappella Pratensis staat nu onder de artistieke leiding van zanger en dirigent Stratton Bull, die weer voorgangers als Bart Demuyt en Peter van Heyghen opvolgde.

Naast reguliere concerten in Nederland en België is Cappella Pratensis ook te horen op toonaangevende internationale festivals in Utrecht, York, Regensburg, Antwerpen, Gent en Brussel, Knechtsteden en Brežice. Tournees voerden Cappella Pratensis naar de Verenigde Staten (o.a. een week residentie in Harvard University), Canada en Japan. Het ensemble realiseerde ook cd-opnames, die bekroond werden met lovende kritieken en onderscheidingen in de pers (waaronder de Diapason d’Or en de Prix Choc). Van 2005 tot en met 2007 was Cappella Pratensis ensemble-in-residence bij de Fondation Royaumont (Frankrijk), waar het ensemble cursussen en concerten gaf en werkte met vooraanstaande musici. In 2008 zong Cappella Pratensis de première van een complete polyfone mis (Missa Unitatis) van de met prijzen onderscheiden Britse componist Antony Pitts. In 2009 bracht het ensemble een dvd/cd-productie op de markt met de Missa de Sancto Donatiano van Jacob Obrecht, een reconstructie van de eerste uitvoering van de mis, gefilmd op locatie in Brugge, aangevuld met uitvoerig documentatiemateriaal. Deze productie werd bekroond met een Diapason d’Or en de hoogste beoordeling in het vaktijdschrift Classica. De cd Vivat Leo! Music for a Medici Pope is verschenen in oktober 2010. Op deze cd werd Cappella Pratensis gedirigeerd door gastdirigent en musicoloog Joshua Rifkin. De cd werd in december 2011 eveneens bekroond met een Diapason d’Or. In januari 2012 verscheen een nieuwe cd met de vroegst overgeleverde polyfone dodenmissen uit de muziekgeschiedenis van Johannes Ockeghem en Pierre de la Rue. In het voorjaar van 2014 verschijnt de nieuwe cd, met het prachtige ‘Missa Ave maris stella’ van Josquin Desprez.

Cappella Pratensis deelt haar visie in de vocale polyfonie en de uitvoeringspraktijk van de originele notatie - zowel voor professionals als amateurs - door masterclasses, multimedia presentaties, samenwerking met instituten, een jaarlijkse zomercursus en trainingen binnen de groep zelf.

lees meer

Liefhebbers van Cappella Pratensis houden ook van:

Twitter:

Volg ons op: