Speellijst

 Beeld & geluid:

thumb
close

Hatching Souls
thumb
cd DE live op label Musica Mundi, binnenkort op iTunes en Amazon close

cd DE live op label Musica Mundi, binnenkort op iTunes en Amazon

DoelenEnsemble
http://www.doelenensemble.nl/

Het DoelenEnsemble is in 1990 op initiatief van Huub van Dael, voormalig directeur van concertgebouw de Doelen, opgericht door componist Peter-Jan Wagemans en violist Frank de Groot. Het ensemble verzorgt een concertserie 20e eeuwse (kamer)muziek in de Doelen en vult zo de leegte op naast de programmering van het Rotterdams Philharmonisch orkest. Als huisensemble van de Doelen vormt het DoelenEnsemble het hart van de Red Sofa serie, de serie voor actuele muziek in Rotterdam. De basis van de programmering is een staalkaart van de vele soms hoogst originele stromingen die de muziek heeft voortgebracht na 1910. De avontuurlijke en prikkelende concerten worden gepresenteerd in toegankelijke en aantrekkelijke programma’s.

De grote bezetting van het ensemble staat doorgaans onder leiding van dirigent Arie van Beek. De concerten zijn vaak gevat in thematische programma’s, samengesteld door artistiek leider Maarten van Veen, die ook de inleidingen verzorgt. Het ensemble werkt samen met de meest belanrijke solisten en specialisten voor nieuwe muziek, zoals Helena Rasker, Ronald Brautigam, Marco Blaauw, Johan van der Linden en Ralph van Raat.

Het ensemble is inmiddels uitgegroeid tot hèt ensemble voor moderne muziek van het zuiden. Een drietal generaties Nederlandse componisten heeft voor het ensemble geschreven waaronder Klaas de Vries, Cornelis de Bondt, Hans Koolmees, Edward Top en Peter-Jan Wagemans. Naast premières van een grote diversiteit aan componisten heeft het ensemble ook naam als partner in een rijk geschakeerd aanbod aan theatrale voorstellingen, van (nieuwe) opera tot muziektheater. Zo werden in samenwerking met o.a. Hollands Diep en VocaalLAB en de Rotterdamse Operadagen opera en muziektheater gemaakt met muziek van Britten, Koolmees en Rihm. Ook werkte het ensemble met bekende Duitse artiesten voor de theatrale productie van Eights Songs for a Mad King van Maxwell Davies.

Verder blijft het ensemble zich onvermoeid inzetten voor jong talent door het onder de de aandacht brengen van jonge componisten en talentvolle musici. Niet alleen worden premières gegeven van werken in opdracht, in samenwerking met de Stichting Kunstzinnige Vorming Rotterdam wordt ijverig gewerkt aan een werkplaats voor Jong Compositietalent in samenwerking met de compositieafdeling van het Rotterdams conservatorium. Ook creëert het ensemble stageplekken voor jonge talentvolle instrumentalisten. Als gevolg daarvan heeft het ensemble in 2010 een viertal nieuwe jonge spelers benoemt als vaste speler van het ensemble.

DoelenEnsemble werkt met een vaste poel van musici en gaat geregeld samenwerkingen aan met andere ensembles, zoals het DoelenKwartet en het Duitse Notabu, ensemble voor hedendaagse muziek.

lees meer

Liefhebbers van DoelenEnsemble houden ook van: