Speellijst

 Beeld & geluid:

thumb
close

thumb
close

Jazz Orchestra of the Concertgebouw
http://www.jazzorchestra.nl

Jazz Orchestra of the Concertgebouw
Het Jazz Orchestra of the Concertgebouw o.l.v. Henk Meutgeert (JOC) is een bigband samengesteld uit een groep zeer gedreven Nederlandse jazzmusici. Vanaf de oprichting van het orkest in 1996 groeide het JOC uit tot een van de belangrijkste jazzorkesten van Europa. Het repertoire van het JOC bestaat overwegend uit composities van bandleden, bewerkt door vaste arrangeurs. De orkestklank is gemodelleerd naar de 18 musici die deel uitmaken van de vaste bezetting en heeft hierdoor een uniek karakter en een eigen identiteit. Het JOC heeft sinds haar oprichting een nieuwe visie op bigband muziek ontwikkeld. Belangrijke uitgangspunten in deze visie zijn een open blik naar verschillende muzikale stijlen en disciplines en het musiceren op het hoogst mogelijke niveau. Het orkest geeft jaarlijks gemiddeld 35 concerten in binnen en buitenland. Daarbij ontvangt het ruim 28.000 bezoekers. In de afgelopen jaren heeft het JOC een bibliotheek van ruim 800 composities en arrangementen opgebouwd.
Concertseries Het Jazz Orchestra of the Concertgebouw heeft sinds het seizoen 1996-1997 een vaste concertserie in het Bimhuis. Vanaf 2007 is deze serie uitgebreid met concerten in Cinemec Ede. Vanaf 1999 is het Jazz Orchestra of the Concertgebouw een vaste bespeler van de Grote Zaal van het Concertgebouw en geeft het jaarlijks concerten in de Jazz serie en in de Robeco serie.
Blind date Sessions Vanaf het seizoen 2010-2011 wordt de concertserie die ontstond in het Bimhuis uitgebreid en komt de artistieke focus te liggen op een kortstondige muzikale ontmoeting van orkest met componist/solist onder de titel Blind Date Sessions. Hiermee koppelt het Jazz Orchestra of the Concertgebouw de spontane en verrassende elementen van een jam sessie met een uitgewerkte muzikale vorm. Binnen dit unieke concept toont het orkest haar brede artistieke visie door samenzweringen aan te gaan met solisten en componisten uit alle hoeken van de jazz, geïmproviseerde muziek en wereld muziek.
Buitenland De Nederlandse jazz en geïmproviseerde muziek staan internationaal in hoog aanzien. Dit geldt in belangrijke mate voor de muziek van het Jazz Orchestra of the Concertgebouw. In de loop der tijd is de diversiteit en de kwaliteit van het repertoire dermate erkend, dat het orkest inmiddels haar horizon heeft verbreed en een internationale ambitie kan nastreven. In de laatste jaren trad het orkest op in Boedapest, Brussel, Kaapstad, Wenen, Vilnius, Klaipeida, Tokio, Mishima, Beijing en Shanghai. Deze concerten werden door de pers zeer lovend ontvangen. Zo werd het concert dat het JOC gaf in de Blue Note Tokio door gezamenlijke Japanse pers in de Shimbun Newspaper uitgeroepen tot één van de drie beste jazz concerten in Japan in 2008.
Eind mei 2009 ging het JOC op tournee in China. Op uitnodiging van NCPA-president Ping Cheng gaf het JOC het eerste jazzconcert ooit in de grote concertzaal van het National Centre for the Performing Arts in Beijing. Het nachtconcert in deze grootste en meest prestigieuze concertzaal van China was nagenoeg uitverkocht en de reactie van de pers was zeer lovend: “The Dutch Royal Jazz Band [...] bringing the audience in an atmosphere of wild festivity!” (Beijing Daily Newspaper,  29 mei 2009). Daarnaast trad het JOC samen met het Singapore Symphony Orchestra op tijdens het Galaconcert van het Mei Festival in het NCPA Concert Hall en sloot het zijn Tour China af met twee concerten in Shanghai. 
Solisten van wereldklasse Het Jazz Orchestra werkte en werkt regelmatig samen met gastsolisten van wereldklasse, waaronder Chick Corea, Branford Marsalis, Mc Coy Tyner, Elvin Jones, Chris Potter, Lew Tabackin, James Carter, Richard Galliano, Deborah Brown, Madeline Bell, George Duke, Oleta Adams, Benny Golson, Trijntje Oosterhuis, Lee Konitz, Roy Hargrove, Dennis Mackrel, Toots Thielemans, Ack van Rooyen, Rita Reys, Bert Joris, Joe Lovano, Joe Henderson, Han Bennink, Johnny Griffin, Misha Mengelberg en Dee Dee Bridgewater.
Samenwerkingen
 Het Jazz Orchestra of the Concertgebouw initieert en participeert regelmatig in speciale projecten met andere ensembles en kunstvormen. Zo speelde het JOC samen met verschillende nationale en internationale symfonieorkesten programma’s, met stukken van Gershwin, Ellington en Meutgeert, speciaal bewerkt voor de bigband-symfonieorkest combinatie. Verder bracht het JOC in bioscopen door het hele land een muzikale ode aan Ray Charles rondom de film “Ray”. Andere samenzweringen waren een dubbel bigband concert met de WDR-bigband (D), de NDR-bigband (D) en een integrale uitvoering van de Sacred Concerts van Ellington met Jessye Norman, 
Radio/televisie Het Jazz Orchestra of the Concertgebouw is regelmatig te horen en te zien op de Nederlandse radio en televisie. Vanaf 2007 wordt elk concert uit de Amsterdamse Bimhuisserie uitgezonden op Radio 6. Binnenkort wordt het beluisteren van concertopnamen ook via onze eigen website mogelijk gemaakt.
Fondsen/sponsors 
Het Jazz Orchestra of the Concertgebouw wordt ondersteund door het Fonds Podium Kunsten, vanuit de twee jarige projectsubsidieregeling. AKD advocaten en notarissen is hoofdsponsor van hetJazz Orchestra of the Concertgebouw.
Jazz Orchestra of the Concertgebouw:

Chefdirigent: Henk Meutgeert
Artistieke/zakelijke leiding: Juan Martinez
Productie: Flore Hageman/Douwe Dijkstra

Contactgegevens:
www.jazzorchestra.nl
.(JavaScript moet ingeschakeld zijn om dit email adres te bekijken)
.(JavaScript moet ingeschakeld zijn om dit email adres te bekijken)
Prinsengracht 583-4 1016 HT Amsterdam
020-6766180

lees meer

Liefhebbers van Jazz Orchestra of the Concertgebouw houden ook van:

Twitter:

Volg ons op: