Blijf op de hoogte van Utrecht String Quartet door je in te schrijven voor de nieuwsbrief.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Speellijst

 Beeld & geluid:

thumb
close

Utrecht String Quartet

Utrecht String Quartet
http://www.utrechtstringquartet.com/

Het Utrecht String Quartet is één van de meest gerenommeerde kamermuziekensembles en geniet een internationale reputatie als een veelzijdig en dynamisch ensemble. Hoewel de vier musici van het USQ in Nederland wonen, is hun muzikale wereld is grenzeloos. In geen geval wil het ensemble het genre strijkkwartet als een museumstuk behandelen. Veeleer ontdekken de musici, ook in traditionele werken, steeds weer iets nieuws, combineren die met noviteiten, of spelen op ongebruikelijke concertlocaties. Hun uitstekende reputatie in de muziekwereld hebben de leden van het Utrecht String Quartet vooral verkregen met hun zoektocht naar verdwenen of in vergetelheid geraakt repertoire en hun samenwerking met hedendaagse componisten.

Deze veelzijdigheid bewijst het kwartet op internationale tournees, die het de laatste tijd onder meer maakte naar Frankrijk, Duitsland, Australië en het internationaal befaamde Kuhmo Kamermuziekfestival in Finland. Het Finse dagblad Helsingin Sanomat schreef hierover: “Hun spel is tegelijkertijd intellectueel, analyserend en krachtig expressief”.

In april 2000 maakte het Utrecht String Quartet zijn debuut in Engeland in de Conway Hall en in 2003 in de Wigmore Hall, beide in Londen, waar het kwartet sindsdien regelmatig te gast is. In Nederland is het USQ in alle belangrijke kamermuziekseries vertegenwoordigd, zoals het Concertgebouw in Amsterdam, Vredenburg in Utrecht en Muziekcentrum Frits Philips in Eindhoven. De vier musici gaven daarnaast gehoor aan een uitnodiging van koningin Beatrix om in het Paleis Noordeinde in Den Haag te concerteren. In juli 2010 maakt het kwartet zijn debuut in Canada (Ottawa Chamber Music Festival) en de Verenigde Staten (Library of Congress).Op pedagogisch vlak is het kwartet verantwoordelijk voor de kamermuziekklas van het Utrechts Conservatorium en werken zij succesvol samen met partners in de kamermuziek als Vladimir Mendelssohn, Dimitri Ferschman, Arno Bornkamp, Christianne Stotijn, Pauline Oostenrijk, Ivo Janssen, Nobuko Imai, Isabelle van Keulen, Alexander Madzar. Naast een uitgebreide concertpraktijk houdt het USQ zich ook bezig met opnamen voor radio, televisie en cd. Een omvangrijke collectie cd’s verscheen op het label MDG. Voor deze opnames kreeg het USQ uitstekende kritieken in alle gerenommeerde muziektijdschriften, zoals The Grammophone, het BBC Music Magazine, het USA Fanfare en het Duitse blad Fono Forum

lees meer

Liefhebbers van Utrecht String Quartet houden ook van:

Twitter:

Volg ons op: