Speellijst

 Beeld & geluid:

thumb
close

Van Swieten Society
http://www.vanswietensociety.nl/

De Van Swieten Society biedt een brede en gevarieerde programmering aan. Onze doelstelling is om grote componisten en hun meesterwerken in de context van minder bekende componisten en hun werken te plaatsen. In de programma’s worden diverse genres binnen een stijlperiode, van een bepaalde componist, een school of een regio tegenover elkaar gezet. Hierdoor worden de overeenkomsten en verschillen, de stijlontwikkeling of de karakteristieken van een school of regio geaccentueerd. Daarbij wordt gebruik gemaakt van (kopieën van) historische instrumenten. Dit geeft ons de mogelijkheid om het repertoire met de grootst mogelijke oorspronkelijkheid te benaderen.

Naast beroemde meesterwerken uit de periode tussen Bach en Mendelssohn spelen wij ook graag onbekendere werken van soms ten onrechte vergeten meesters. De juiste combinatie van deze muzikale ingrediënten leidt tot prachtige en verrassende programma’s met soms spectaculair ‘nieuw’ repertoire.

De programma’s worden door artistiek leider Bart van Oort in overleg met alle musici samengesteld. Hun gezamenlijke kennis van het repertoire staat garant voor inhoudelijk sterke, coherente en bijzondere programma’s. De wens om de klassieke en vroegromantische kamermuziek tussen 1750 en 1850 in alle facetten te onderzoeken, herontdekken, herwaarderen en in context te plaatsen heeft vanaf de eerste programma’s als leidraad gefungeerd en doet dat nog steeds. Dat maakt onze programma’s in de meest fundamentele zin oorspronkelijk.

Het samen creëren van een nieuwe interpretatie van een geliefd werk of het uit het stof halen van oud repertoire, en het herontdekken van ooit als idolen vereerde componisten is wat wij zo boeiend vinden aan onze optredens. De programma’s van de Van Swieten Society zijn dan ook opgebouwd rond een genre (“Het Pianotrio”), een stijlperiode (“Virtuozen van Vroegromantiek”), een thema (“Klassieke Dansmeesters”), een instrument (“De Virtuoze Violoncel”) of een van de grote componisten (“Sterren rond Beethoven” of “Haydn en Haydn”). In elk seizoen proberen wij een ruim aanbod van Bekend en Onbekend, Geliefd en Ten Onrecht Vergeten klassiek repertoire te bieden.

Naast het voorgaande maken we kindervertelconcerten om jeugd tussen de 6 tot 11 jaar te bereiken. Een recent voorbeeld hiervan is: “Haydns karwei” voor de periode 2008 tot 2010. Hierdoor heeft de Van Swieten Society zich in de afgelopen jaren een unieke eigen positie verworven in de Nederlandse muziekwereld.

lees meer

Liefhebbers van Van Swieten Society houden ook van:

Volg ons op: