De ensemblecultuur in Nederland is uniek; er is geen land met zo'n omvangrijk, kwalitatief en kleurrijk palet aan ensembles.

NOVEMBER 2013 - MAAND VAN DE MUZIEKENSEMBLES

In november 2013 vindt voor het eerst de Maand van de Muziekensembles plaats.
In deze maand presenteren de dertig ensembles zich met ruim 100 concerten in heel Nederland, met programma’s voor jong en oud.
Waar en wanneer de diverse ensembles te zien en te horen zijn, staat in onderstaande speellijst.
Op 1 november opende Hadewych Minis samen met Slagwerk Den Haag de Maand op de Beurs met een muzikale gongslag op de grootste tamtam van Europa.
Op deze pagina en via Facebook en Twitter zal gecommuniceerd worden over bijzondere (kortings)acties en activiteiten rondom de concerten in deze maand.

Klik hier voor de speellijst met alle concerten tijdens Maand van de Muziekensembles

Vrijdag 1 november: uitreiking boek Lucebert & Jazz aan Remco Campert
Na 25 jaar Bik Bent Braam besluit pianist Michiel Braam om verder te gaan met een kleiner, meer flexibel ensemble. Flex Bent Braam presenteert gelijk een nieuw album, Lucebert, gewijd aan de gelijknamige dichter, CoBrA-schilder en jazzfanaat. De cd maakt deel uit van het boek Lucebert & Jazz, met teksten van en over Lucebert en foto’s van Pieter Boersma. Het boek wordt tijdens het concert op vrijdag 1 november, om 20.30 uur in het Bimhuis te Amsterdam, overhandigd aan Remco Campert.

Zaterdag 2 november: opening van de Museumn8 in Amsterdam met live ensemblemuziek
Tijdens de Museumn8 in Amsterdam worden op de drie grote musea op het Museumplein (Rijks, Stedelijk en Van Gogh) live uitvoeringen gebracht door jonge musici van Slagwerk Den Haag. Componist Vincent Koops heeft speciaal voor deze gelegenheid een stuk gecomponeerd dat een integraal onderdeel vormt van de film “N8licht”, waarin een virtuele reis door de musea wordt verbeeld. De Museumn8 trekt jaarlijks vele duizenden, vaak jonge bezoekers. Zaterdag 2 november, v/a 19.30u.

Woensdag 6 november: lezing voorafgaand aan concert Requiem door Cappella Amsterdam en Holland Baroque Society
‘Die muziek mag op mijn begrafenis klinken’. Velen stellen zich voor welke klanken bij hun afscheid niet mogen ontbreken. Zo belangrijk en persoonlijk is de rol van muziek.
De Holland Baroque Society en Cappella Amsterdam brengen op woensdag 6 november in Muziekgebouw aan ‘t IJ samen werken uit de 17e eeuw. De dood stond in vroegere eeuwen veel dichter bij het leven dan in onze tijd en vele gelegenheidswerken getuigen daarvan.
Het concert Requiem begint om 20.15 uur en wordt om 19.30 uur voorafgegaan door een lezing over de dood in de barok, door theologe en classica Aviva Boissevain i.s.m. De Groene Amsterdammer.

Donderdag 14 november: inleiding voorafgaand aan Twee pianoconcerten en een straattheater door Asko|Schönberg
Dit concert, dat Asko|Schönberg in 2011 al eens met veel succes uitvoerde, vindt op donderdag 14 november om 20.15 uur plaats in het Muziekgebouw aan ‘t IJ. Om 19.15 uur verzorgt Thea Derks een inleiding.

Zondag 17 november: premiere Druk Werk door BRISK
Een compositie van mails, ringtones, een printer, een enorme verzameling blokfluiten en een bont gezelschap van componisten met een T: Tsjaikovski, Telemann, Tye en Toek Numan.
Een feestelijke première in de Amsterdamse Krakeling, voor iedereen vanaf 7 jaar. Aanvang om 14.30 uur.

Donderdag 21 november: Amsterdammers gratis toegang bij try-out De ring van Wagner door Nederlands Blazers Ensemble en Hotel Modern
Een suite uit Richard Wagners gigantische kunstwerk, Der Ring des Nibelungen in een bijzondere versie door het NBE en de Rotterdamse theatergroep Hotel Modern. Met behulp van maquettes gemaakt van stamppot, kristalsuiker en antiek koperwerk komen spectaculaire dramatische Wagnerlandschappen tot leven.
Om 20.30 uur in Podium Mozaiek in Amsterdam.
Omdat het NBE het muziekhuisgezelschap is van Podium Mozaïek, worden buurtbewoners (postcodes 1055 t/m 1057, 1061, 1063) uitgenodigd, deze try-out gratis bij te wonen. Aan de deur wordt om een adresbewijs gevraagd.

Vrijdag 22 november: wijnarrangement na afloop van Een kleine plechtige mis door het Nederlands Kamerkoor
Na het concert Een kleine plechtige mis van het Nederlands Kamerkoor, op vrijdag 22 november om 20.15 uur in de Der Aa-kerk in Groningen, worden er heerlijke wijnen geschonken en is het tijd voor napraten. Uiteraard zijn de musici ook van de partij. Wat beroerde het oor? Zijn er gedeelde passies? Wat proeft hemels? Er is alle ruimte voor ontdekkingen en ontmoetingen in deze series van het goede leven.

Donderdag 28 november: inleiding voorafgaand aan De ring van Wagner door Nederlands Blazers Ensemble en Hotel Modern
Een suite uit Richard Wagners gigantische kunstwerk, Der Ring des Nibelungen in een bijzondere versie door het NBE en de Rotterdamse theatergroep Hotel Modern. Met behulp van maquettes gemaakt van stamppot, kristalsuiker en antiek koperwerk komen spectaculaire dramatische Wagnerlandschappen tot leven.
Het concert vindt om 20.15 uur plaats in het Muziekgebouw aan ‘t IJ en wordt om 19.15 uur voorafgegaan door een inleiding door Saskia Törnqvist.

Volg ons op: